Valkoviinit – mistä aloittaa?

White winesValkoviinit sopivat erinomaisesti illan viettoihin, oli kyse sitten illasta ystävien kanssa tai vaikka kesäjuhlista. Lisäksi, pullo valkoviiniä on loistava pieni lahja, jonka voi tuoda mukanaan ystävien luona vierailleissa, tai vaikka tupaantuliaisiin. Mutta ongelmaksi helposti muodostuu se sopivan viinin valinta; vähintään viinikaupassa hyllyjä katsellessa monella menee sormi suuhun ja liian usein valinnan tekee lähinnä miellyttävimmän näköisen pullon perusteella. Kyse ei ole kuitenkaan rakettitieteestä, ja valkoviineistä saa paljon enemmän irti jo pienen aiheeseen tutustumisen jälkeen.

Valkoviinin väri, joka ei ole ollenkaan valkoinen, riippuu käytetyistä rypälelajikkeista tai niiden sekoituksesta. Värit vaihtelevat aina vaaleasta hieman vihertävään ja kultaisen keltaiseen. Valkoviinit valmistetaan viinirypäleiden mehusta ja valkoisten rypäleiden kuorista. Valkoviinit voidaan jakaa kahdeksaan pääkategoriaan, jotka ovat:

  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Riesling
  • Gewurztraminer
  • Pinot Gris tai Pinot Grigio
  • Semillon
  • Viognier
  • Chenin Blanc

Valkoviinit sopivat erinomaisesti juotaviksi juuston napostelun ohessa, kiitos juuston rasvaisuuden ja suolan määrän. Rasvan ja suolan kanssa yhteen sopii hyvin viini, josta löytyy hapokkuutta tai makeutta, eli sopivimmat viinit juuston kylkeen ovat valkoviinejä, vaikka usein kuitenkin juuston kanssa tarjoillaan punaviiniä. Ongelma punaviineissä on se, että ne vahvan makunsa takia peittävät helposti alleen juuston maun, vaikka toki myös punaviineistä löytyy hapokkuutta. Jos punaviinin kanssa haluaa nauttia juustoa, tulisi juuston olla pitkään kypsynyttä.

Viineistä voidaan kirjoittaa artikkeleita vaikka maailman loppuun asti, mutta paras tapa aloittaa viiniharrastus on suunnata viinikauppaan ja rohkeasti kysyä neuvoa myyjiltä. Viinien maailma on monelle outo ja vieras, jopa niin, että pahimmillaan ihmiset saattavat välttää tietynlaisia tilaisuuksia, koska eivät tunne viinejä. Tämä on täysin turhaa, sillä viiniin liittyvä tieto on helppo hankkia. Kunhan asiaan suhtautuu ennakkoluulottomasti, pääsee nopeasti alkuun.

Aluksi kannattaa maistella eri rypäleistä valmistettuja viinejä, tällä tapaa oppii tuntemaan eri viinilajien erot. Unohtamatta valmistusmaata, sillä eri maiden viineillä on aina maalle ominaisia makuja. Aluksi on tärkeää muistaa myös se, että menee pitkään, että tottuu uusiin makuihin. Vaikka et pitäisikään ensimmäisestä kokeilemastasi viinistä, älä luovuta, vaan kokeile jotain toista rypälelajiketta, vaikka juuston kanssa.