Punaviinit – valmistus ja sopivan ruokaviinin valinta

Suurin ero valko- ja punaviinin valmistuksessa on se, että punaviiniä valmistaessa rypäleitä ei ennen käymistä puristeta. Kuoret antavat punaviinille väriä ja tanniinia käymisprosessin aikana, ja rypäleet puristetaan vasta käymisen jälkeen. Erot eivät jää tähän, sillä prosessi on monella tapaa erilainen. Punaisia rypäleitä poimiessa rypäleistä poistetaan rangat, jonka jälkeen rypäleet murskataan, tosin tietyt punaviinit valmistetaan käyttäen kokonaisia rypäleitä. Tätä seuraa rypälemassan, mukaan lukien siemenien ja kuorten, siirtäminen käymissammioon. Prosessista voi halutessaan lukea lisää lähes loputtomasti, sillä kyse on taiteenlajista ja aiheesta on olemassa suuri määrä kirjallisuutta.

Mikä ihmisiä kuitenkin kiinnostaa enemmän, on kuinka valita oikea punaviini tilaisuudesta riippuen. Oikean viinin valinta on tärkeä osa ruokailua, ja viini parhaimmillaan kruunaa ruoan. Perussääntönä voidaan pitää sitä, että myös viinin maun tulisi vahventua sitä mukaa, kun ruokalistalla edetään, ei missään nimessä heikentyä. Alkuruokien kanssa voidaan tarjoilla kevyitä viinejä, mutta kun siirrytään pääruokiin, tulee myös viinin olla täyteläisempää.

Red winesYksi toimiva tapa punaviinin valintaan on valita aterian kanssa samasta maasta tuleva viini. Tällä tapaa harvoin epäonnistuu, sillä esimerkiksi Välimeren alueilla suositut kevyet punaviinit sopivat erinomaisesti yhteen alueella suosittujen ruokien kanssa. Jos tarjoiltava ruoka on hyvin täyteläistä, tulee olla tarkkana, ettei valitse liian hienostuneita, silkkisiä punaviinejä, sillä niiden maku voi vaikuttaa ruokaan verrattuna aivan liian laihalta. Jos tarjolla on grilliruokaa, tai muuta raskasta liharuokaa, tulee ruoan kumppaniksi valita runsas ja täyteläinen punaviini.

Jos kuitenkin silti epäilee omaa viinitietouttaan, ei ole mikään häpeä kysyä apua. Paikallisen viinikaupan henkilökunta auttaa mielellään ruokaviinin valinnassa, lisäksi kun asiaan hieman perehtyy ja rohkeasti kokeilee eri vaihtoehtoja, kehittyy myös oma maku ja viinin valinnasta tulee miellyttävä rituaali aterian valmistamisen yhteydessä. Samalla voi löytää itselleen myös uuden harrastuksen, sillä viinit ovat todellakin aihe, josta riittää luettavaa ja koettavaa. Monet viinien ystävät myös yhdistävät rakkaaseen harrastukseen matkailun: Euroopasta löytää useita viinimaita, joissa on mahdollisuus käydä tutustumassa viinitiloihin. Eikä tarvitse edes matkustaa pitkälle, sillä jo Tsekillä ja Saksalla on paljon viinituotantoa.