Kahvi – se veden jälkeen suosituin juoma

Suomi on yksi maailman suurimmista kahvimaista, mitä tulee kahvin kulutukseen per asukas. Kuitenkin, Suomessa vähemmän nautitaan erilaisia kahvimakuja; suomalaisessa mentaliteetissa kahvin määrä korvaa laadun ja perinteinen suomalainen kahvi onkin hyvin mautonta vaaleaa paahtoa, joka yllättää varsinkin ulkomaalaiset vierailijat. Tarjonta on onneksi parantunut viime vuosina ja viimein tarjolla on myös erilaisia espressoja ja tummaa paahtoa.

Kahvi on myös maailmalla yksi suosituimpia juomia, spekuloidaan jopa, että se olisi veden jälkeen eniten juotu neste. Oli totta tai ei, niin kyllähän kahvia juodaan jokaisessa maailman kolkassa. Osa, ehkä jopa suurin osa, kahvin suosiosta johtuu sen sisältämästä kofeiinista. Kofeiini tuottaa ihmisille mielihyvää ja kyseessä on piristävä aine. Ihmisen keho kuitenkin tottuu kofeiiniin suhteellisen nopeasti, joten piristyäkseen kahvia tarvitsee aina vain suuremman määrän. Ja äkkiä, kahvin juomisesta on tullut päivittäinen tapa, yleensä päivässä kulutetaan ainakin muutama kuppia kahvia ja on hyvin yleistä, että ilman aamukahvia töiden teon aloittamisesta ei edes keskustella! Mutta ei kofeiini yksistään ole tehnyt kahvista ympäri maailman suosittua juomaa, sillä onhan kahvin aromi hyvin miellyttävä.

CoffeeKahvia myös viljellään ympäri maailman, arviolta yli 50 maassa. Suurimpia kahvin valmistajia ovat maat kuten Brasilia, Kolumbia, Intia ja Vietnam, joissa maissa tuotetaan suurin osa maailman kahvista. Ala työllistää yli 20 miljoonaa viljelijää ja suurin osa kahvista tulee pieniltä maatiloilta. Kahvikauppa on siis merkittävää, erityisesti kehittyvien maiden talouksille. Kahvikasvi menestyy parhaiten tropiikin maissa, joissa se voi kasvaa jopa 10 metriseksi puuksi. Kahviviljelmillä tosin puut leikataan mataliksi pensaiksi, sillä muuten sadonkorjuu olisi kohtuuttoman vaikeaa.

Mitä tulee itse kahvipapuihin, erilaisia kahvilaatuja on olemassa suuri määrä – kymmeniä, mutta merkittäviä lajikkeita on vain kaksi: Robusta ja Arabica. Arabica-pavut ovat Robustaan verrattuna pehmeämmän makuisia ja makeampia, Arabica-pavuissa voi myös maistaa viitteitä hedelmien sokerista. Robusta-pavut sen sijaan ovat huomattavasti vahvempia ja myös karkeampia. Robusta-pavut tunnistaa niiden pähkinäisestä jälkimausta ja viljamaisesta sävystä. Robusta on huomattavasti kofeiinipitoisempaa, sillä se sisältää tuplamäärän kofeiinia Arabicaan verrattuna. Erityisesti espressoissa käytetään Robusta-papuja.