Euroopan suosituimmat oluet

popular beersVarsinkin Pohjoismaissa suosituin alkoholijuoma olut maistuu erityisesti terassikelien alkaessa. Eikä oluen suosio suoranaisesti romahda, vaikka ne terassikelit eivät alkaisikaan, kuten aina joskus pohjoisen maissa kesäisin käy. Vaikka Suomessa nautitaan erityisesti vaaleita lagereita, on oluiden kirjo maailmalla kuitenkin varsin kattava. Euroopassa jokainen maa tuo oman lisänsä olutkulttuuriin, suurimpina olutmaina yleisesti pidetään Tsekkiä, Britannia, Saksaa ja Belgiaa. Hyvää olutta kuitenkin löytää maasta kun maasta, varsinkin pienpanimoiden listoilta, joita erityisesti Suomessa on valitettavan huonosti esillä suurten brändien hallitessa markettien hyllyjä.

Mitä tutustumisen arvoisia oluita sitten on, jos se tuttu lager olut alkaa kyllästyttää? Oluethan jaetaan kahteen pääkategoriaan, pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Kun pintahiivaa nousee käymisen aikana astian pinnalle, pohjahiiva taas laskeutuu päinvastaisesti käymisastian pohjalle. Keskittykäämme tässä artikkelissa kuitenkin Euroopan suosituimpiin oluttyyppeihin, sillä jos haluat tietää enemmän itse oluen valmistusprosessista, kirjallisuutta tästä vanhasta taiteenlajista on tarjolla suuri määrä.

Varsinkin kesäkuumalla kannattaa kokeilla vehnäolutta, vehnäolut on suosittu juoma Etelä-Saksassa ja Itävallassa, josta vehnäolut alun perin onkin lähtöisin. Vehnäolut on raikas ja hieman makea, ja oluen koostumus tuntuu myös hieman erilaiselta kotimaiseen lageriin verrattuna. Myös Belgiassa valmistetaan erinomaisia vehnäoluita ja vaikka vehnäoluet eivät nautikaan erityistä suosiota Tsekissä, myös osa perinteisistä tsekkipanimoista valmistaa vehnäoluita.

Kokeilemisen arvoisia Brittein saarilta sen sijaan ovat suosituimpien suomen marketeissa myytävien tummien oluiden lisäksi stout- ja ale-oluet. Stoutin tunnistaa oluen hyvin voimakkaasta väristä; maultaan stout on hieman kuivahko ja hyvin vahva. Ale sen sijaan on tummista oluista hedelmäisempi ja ehkä myös helpompi tapa aloittaa tutustuminen tummiin oluihin.

Yksi Euroopan suosituimmista oluista on pilsneri, joka on Tsekin Pilsenistä lähtöisin oleva mallasolut. Vaalean, runsaan humalaisen oluen väri on usein tummankeltainen. Wieniläinen suosittu olut wiener sen sijaan ei ole erityisen tunnettu Suomessa, tosin suomalaisista jouluoluista vahvemmat usein edustavat tätä olut-tyyliä. Kyseessä on tumma, tai kullanruskea maltaasta valmistettu lager.

Erinomainen tapa tutustua Euroopan oluisiin on lähteä olutmatkalle! Loistava matkakohde on esimerkiksi Tsekin Praha, jonne Suomesta matkustaa hyvin halvalla ja myös maan hintataso on Suomeen verratessa hyvin alhainen.